Iwona Deperas
Sercem i pracą związana jest ze Skoczowem i powiatem cieszyńskim, choć pochodzi z Częstochowy.
Zawodowo
Cała jej praca zawodowa i społeczna związana jest z profilaktyką i promocją zdrowia poprzez propagowanie i wdrażanie zdrowego odżywiania oraz zmianę stylu życia. Od 13 lat prowadzi w Skoczowie restaurację VEGE kuchnia roślinna. Prowadzi szkolenia, wykłady oraz warsztaty kulinarne zwiększając świadomość zdrowotną wśród dzieci w przedszkolach, młodzieży szkolnej, restauratorów i mieszkańców powiatu cieszyńskiego. Profilaktyka to główny cel jej działalności. W tym celu zdobyła niezbędne kwalifikacje: – Jest magistrem promocji zdrowia i wspomagania rozwoju kończąc Wyższą Szkołę Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi. – Jest magistrem promocji zdrowia i wspomagania rozwoju kończąc Wyższą Szkołę Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi. – Ukończyła też szkolenie na Edukatora Żywieniowego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” organizowanego przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J.A. Komeńskiego i Wydział Nauk o Żywieniu i Konsumpcji SGGW w Warszawie. – Ukończyła Certyfikowany Kurs Żywienia Roślinnego prowadzonego przez Centrum Badań Żywieniowych dr. T.C. Campbella przy Cornell University.
Kieruje się zasadą, że kiedy zdrowo jemy to zdrowiejemy. Przede wszystkim jednak jest przedsiębiorczą kobietą, która od zawsze chciała karmić ludzi wiedzą.
Społecznie Od 20 lat organizuje i aktywnie działała w licznych programach na rzecz poprawy zdrowia i zmiany stylu życia na terenie powiatu cieszyńskiego
Założyła i przez 5 lat prowadziła Cieszyński Klub Zdrowia a od 2014 współtworzyła Klub Zdrowia w Skoczowie. Co miesiąc przez 15 lat można było: – wysłuchać prelekcje lekarzy różnych specjalizacji, – zrobić proste badania profilaktyczne jak pomiar ciśnienia krwi, badanie masy ciała, wskaźnik otyłości BMI, badanie poziomu cukru we krwi – wziąć udział w warsztatach kulinarnych – zakupić literaturę.
Program Wyborczy
Profilaktyka zdrowia dla mieszkańców powiatu cieszyńskiego w takich działaniach jak: – wprowadzenie zmian w jadłospisach przedszkolnych i szkolnych wprowadzając więcej warzyw i owoców, pełnowartościowego jedzenia a zmniejszając spożycie cukru i soli. – prowadzić edukację zdrowotną w zapobieganiu otyłości i nadwagi dzieci i dorosłych – zwiększać świadomość żywieniową i konsumencką mieszkańców powiatu cieszyńskiego,
Prywatnie
Szczęśliwa matka trzech dorosłych synów, babcia dwóch wnucząt i doświadczona weganka, hołdująca przekonaniu, że tylko, kiedy zdrowe jemy, to zdrowiejemy.
Motto życiowe:
Jedzenie ma znaczenie.